Mentalno zdravlje, što je to?

Svakim je danom sve više faktora koji pridonose pojavi psihičkih teškoća. One mogu biti vanjske prirode (stresni i traumatski događaji) ali i unutarnje (osobnost ili geni). 

Mentalno zdravlje predstavlja stanje dobrobiti u kojemu čovjek   shvaća svoje mogućnosti, može se nositi s normalnim životnim stresovima, produktivno raditi i pridonositi zajednici. To zapravo znači uživati u dobrim odnosima s drugima, imati osjećaj kontrole i smisla života, osjećaj povezanosti i pripadanja.

Kako očuvati mentalno zdravlje?

• graditi stabilno samopoštovanje kroz upoznavanje i  prihvaćanje samoga sebe; 

• naučiti prevladati stres, 

• pronaći vrijeme za sebe, obitelj i prijatelje,

• zdravo se hraniti i biti tjelesno aktivan. 

Odlika mentalnog zdravlja podrazumijeva i traženje stručne podrške kada se pojave psihičke  poteškoće koje još ne znače bolest, a obično su povezane sa stresovima i ometaju svakodnevni život. Osjeti li osoba da joj je psihička stabilnost narušena, vrlo je važno da najprije sama sebi prizna da ima problem, da ga prihvati i zatraži pomoć. Na taj način, odgovorni smo prema sebi samima, obitelji i radnoj okolini.

 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"