I djeca mogu biti pod stresom


Život suvremenog čovjeka gotovo je nezamisliv bez stresa. Stanje stresa kod djece može se prepoznati po emocionalnim reakcijama (tuga, tjeskoba, panika, promjene raspoloženja, ljutnja), misaonim procesima (samokritičnost, otežana koncentracija, zaboravljivost), tjelesnim reakcijama (znojenje dlanova, lupanje srca, crvenilo lica, glavobolja) i ponašanju (plakanje, agresivnost, povlačenje). 

 

Djeca mogu različito reagirati na stresne situacije i tada je važno prepoznati situacije potencijalne krize i pomoći im da iz kriznih situacija izađu. Normalna količina svakodnevnih stresora je zdrava jer djetetu daje priliku za jačanjem svojih potencijala no njihova prevelika količina dovodi do neželjenih fizičkih i psihičkih reakcija.

Najčešće fizičke reakcije djeteta na stres su: znojenje , bolovi u trbuhu, glavobolja, poremećaji spavanja i hranjenja, ubrzan puls i pojačana napetost mišića. Osim brojnih fizioloških i psiholoških posljedica, posljedice stresa utječu i na razvoj, odnosno na djetetovu kasniju sposobnost svladavanja stresa.

Koje situacije mogu izazvati stres kod djece?
Boravak izvan obiteljskog doma, strah od kazne od roditelja, briga za uspjeh u nekoj aktivnosti (sport, ples, škola), strah da neće biti odabran u grupi vršnjaka koja mu je važna, razvod roditelja, selidba u drugi grad, djetetova bolest ili bolest člana obitelji i mnoge druge.

Najčešće psihičke reakcije djeteta na stres su:

  • nemogućnost kontrole impulsa, prekomjerno plakanje, povlačenje, osamljivanje, gubitak koncentracije, smanjena i kratkotrajna pažnja. Pri težim traumama mogu se javiti specifični simptomi (ponovno proživljavanje događaja kroz igru u kojima je izražena tema ili aspekti traume, gubitak nedavno stečenih razvojnih vještina i sl.).
  • kod neke djece može doći do povećane privrženosti roditeljima/skrbnicima.

Kada govorimo o stresu i traumi koju je dijete doživilo, treba uzeti u obzir:

  • individualne karakteristike djeteta – djeca se razlikuju po svojoj osjetljivosti na okolinska događanja, pa su tako neka djeca više a neka manje osjetljiva na stres.
  • okolinski čimbenike – djeca uče od svojih roditelja kako se nositi sa stresom.

Simptomi traume kod djece

Ono što se odrasloj osobi čini nevažno, može biti i te kako stresno za dijete. Dijete koje je doživjelo neko za njega zastrašujuće iskustvo (prometnu nesreću, naglu smrt voljene osobe, rastavu braka roditelja, boravak u bolnici, zlostavljanje) može izražavati strah pri odlasku na spavanje. Tražit će da netko od roditelja s njim legne ili da spava s upaljenim svjetlom. Tijekom spavanja dijete će ponovno proživljavati traumatsko iskustvo u snovima, a što okolini može djelovati zastrašujuće, pa će ga htjeti u dobroj namjeri probuditi. Možda će ponovno početi mokriti u snu. Zagrlite ga, pomazite mu, nježno mu šapućite na uho pa će se to pozitivno odraziti na snove, dijete će se smiriti i prespavati noć. Ujutro pokušajte razgovarati o tome što je sanjalo, dajte mu da nacrta strašne snove ili barem neki detalj koji ga plaši. Predškolska djeca traumu će pokušati razriješiti kroz njeno ponavljanje u igri. Poslije traume dijete će vjerojatno izbjegavati mjesta, situacije i osobe koje ga podsjećaju na traumatsko iskustvo.

Kako pomoći djetetu?

U stresnim situacijama djetetu pomažu aktivnosti koje voli (ples, sport).

Pričajte s djetetom o ponašanju u teškim situacijama, razgovarajte o tome što bi mogao učiniti. Ohrabrite dijete – pokušajte biti pozitivni.

Priznajte djetetu svoje osjećaje – važno je da zna da je u redu biti ljut, uplašen, usamljen. Pomozite svom djetetu da prepozna i imenuje svoje osjećaje. Podržite neugodne osjećaje, ali ne i negativno ponašanje. 

Ako je dijete mlađe dobi, omogućite mu prostor i materijale za prihvatljivo izražavanje emocija: boje, papir, plastelin, lego kocke..

Pričajte i čitajte priče o suočavanju sa stresom (npr. bajke i priče u kojima dobro pobjeđuje zlo).

Ako vaše dijete ne može s vama razgovarati, nađite nekoga s kim može.

Pokažite mu da ga volite, često ga grlite!

Ne zaboravite, za oporavak od traume treba vremena, a ponekad i stručna pomoć!

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"