Predškolsko doba – „strašljivo doba“

Strahovi su dio odrastanja. Strah je prirodan. Za njega niste krivi vi, a ni dijete. Strah nas čuva. Bojimo se onoga što nas može povrijediti, ozlijediti, onoga što nam je nepoznato i opasno.


Strah je jedan od osnovnih osjećaja. Dječji strah nije dugog vijeka. Obično slijedi kratko razdoblje u kojem dijete neodoljivo privlači ono čega se boji ili je posljedica neke od traumatskih situacija. Veliki dio strahova dijete uči oponašajući odrasle ili djecu (strah od grmljavine, psa, kukca).

Kako se očituje?
Na tjelesnom (ubrzan rad srca, nepravilno disanje, pojačano znojenje, širenje zjenica, povišen krvni tlak), doživljajnom (svjesni smo svog unutrašnjeg stanja, grčeva u trbuhu, lupanja srca..) te na planu ponašanja (reagiramo prestrašenim izrazom lica i bljedilom, visokim glasom, napetošću svih mišića).

Što izaziva strah?
Stvarne opasnosti (požar, jureći automobili) izazivaju stvarne strahove. Strahovi su često posljedica neshvaćanja i nerazumijevanja događaja i pojava koje se opažaju kao opasne ili prijeteće (mrak).

Tipični strahovi djece:

DOB

STRAHOVI

1 god.

strah od odvajanja, nepoznatih osoba, novih prostora

2 god.

„strašljivo doba“

strah od jakih zvukova (grmljavine, usisavača), velikih objekata (kamiona), od odvajanja, divljih životinja

3 god.

strah od ružnih lica, maski, mraka, životinja, policajaca, lopova

4 god.

strah  od jakih zvukova (sirena vatrogasca), divljih životinja

5 god.

strahovi od ozljeđivanja, pada, pasa, mraka, da se mama neće vratiti kući

6 god.

„jako strašljivo doba“

strah od duhova, vještica, da je netko pod krevetom, od zvukova (npr. ptica), od vatre, vode, groma, od samoće (spavati sam u sobi, biti sam u sobi), strah da će se mami nešto dogoditi, da bi mogla umrijeti, posjekotine, krvi

7 god.

strah od mraka, tavana, podruma, sjena, duhova, vještice, lopova, špijuna


Generalizirani strah – razvija se u djeteta nakon teških iskustava (požar, ozbiljniji roditeljski problemi). Sve što dijete podsjeća na traumu (miris dima, povišeni ton) može izazvat snažan strah. Dijete loše spava, razdražljivo je, stalno očekuje opasnost.

Fobija – ne mora se jasno znati uzrok (od psa, mraka, kukaca, gmazova). Dijete na razne načine izbjegava situacije a ponekad i pretjeranom hrabrošću. Takvo dijete može pokazivati opće simptome kao ovisnost, nesigurnost, depresivnost. Objekt fobije izaziva lupanje srca, znojenje, drhtanje, prestrašen ukočen pogled.

Anksioznost – nastaje postupno. Dijete postaje ovisno, nesigurno, nema samopouzdanja, traži potvrdu za ono što radi, odbija zadatke za koje misli da ih ne može ispuniti („Ja ne bih“). Anksioznost obično prate znojni dlanovi, a česte su enureze (nekontrolirana mokrenja) i noćne more. Umiruje ga sisanje prsta, grickanje noktiju, prijelazni objekti i rituali.

Kako pomoći?
Pomozite djetetu da upozna, približi se i prihvati svoj strah. Najbolja prevencija je emocionalna toplina, sigurnost i samopouzdanje. Što su djeca mlađa sve više se oslanjaju na neverbalne poruke (maženje, grljenje, zaštita).

Razgovor:
• kad planirate neke nove situacije da bi ste smanjili nepoznatost i neizvjesnost, pripremite dijete. Nikako nemojte uspoređivati djecu (vidiš kako se Ana ne boji a ti..). Ako Vam zatreba uzor uzmite lik iz djetetu poznate priče.
• čitajte «101 Dalmatinac», «Ivica i Marica», «Vuk i 7 kozlića», «Crvenkapica»,
• pričajte o svom strahu «kad ste bili mali», pričajte o hrabrosti i hrabrima-malima (djeci, životinjama);

Igra, zamišljanje
• razgledavajte slikovnice o psu, igrajte se gumenim ili plišanim igračkama, iz dvorišta preko ograde gledajte pse u šetnji (ovaj pas nije opasan, ali vidim da ga se bojiš, pa mu se nećemo približavati..) pomaže u smanjenju straha i tjeskobe kod djeteta.
• igrajte se, izmjenjujte uloge
• dovršite priče na neobičan način
• vježbajte, plešite, izmišljajte «strašne» pokrete
• crtajte, režite, oblikujte strah, lijepe i ružne snove
• koristite kolaž, stare novine, zgužvajte «strah» i bacite ga u koš

Ako je strah postao problem, nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć!

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"