Navike djece predškolske dobi

Znate li da 40% djece između 5 i 18 godina grize nokte? Kod mlađeg uzrasta, ta je navika jednako raširena među dječacima i djevojčicama.


Sisanje palca, grickanje noktiju, uvijanje kose, kopanje nosa i zadržavanje daha su najčešće navike koje se pojavljuju u predškolskoj dobi. Navika je ponavljanje nekog ponašanja kojeg dijete najčešće nije svjesno. Nažalost, roditelji jesu, pa im navika počne smetati (dok dijete, naprotiv, smiruje), a neke roditelje i ozbiljno zabrine (naročito zadržavanje daha). U većini slučajeva, to su normalne prolazne faze razvoja i nema mjesta zabrinutosti.

Zašto djeca grizu nokte, sisaju palac, zadržavaju dah....?

• Ublažavanje napetosti:
Najčešće se razvija kao mehanizam koji ublažava djetetovu uznemirenost. Sljedeći put kada primijetite da dijete grize nokte ili uvija pramenove, pokušajte detektirati uzrok uznemirenosti. Možda je u zadnje vrijeme doživjelo nešto stresno, možda ne želi ići spavati, gleda previše 'strašni' program na televiziji, možda je frustrirano nekom igricom… Uklanjanjem uzroka, nestat će i navika.

• Dosada:
Navika se može razviti iz dosade kod djeteta koje je naviklo biti zabavljano.

• Imitacija:
Objašnjenje ponekad možete pronaći u sebi.Dovoljno da uhvatite sebe kako grizete nokte. Nekad je grickanje noktiju (kao i guljenje zanoktica) prisutno u cijeloj obitelji.

• „Ostaci“ iz najranijeg djetinjstva:
Sisanje palca ugodno podsjeća na hranjenje, zadovoljavanje vrlo važne potrebe (dijete, kao i odrastao čovjek, može biti nervozno kad je gladno). Uvijanje kose također izaziva ugodno prisjećanje na najranije djetinjstvo, odnosno bliski kontakt s majčinim tijelom ili odjećom.

• Manipulacija:
Ako vaše dijete osjeća da ga ignorirate, možda poseže za grickanjem prsta ili nekom drugom navikom, znajući da će vas isprovocirati. Još je gora manipulacija zadržavanjem daha. Dijete zna da ćete se jako uzbuditi i zabrinuti kada zadrži dah dok ne poplavi (ili se ne onesvijesti) i to će koristiti za postizanje svojih ciljeva.

KAKO POMOĆI?
Najveći broj ovih navika prestat će s polaskom u školu. Ako primjećujete da neke navike smetaju i druge ili mislite da su neprilične djetetovom uzrastu, pomozite mu da ih prevlada.

• Ukoliko se radi o traženju pažnje, posvetite se djetetu.
• Ukoliko se radi o manipulaciji, uskratite mu pažnju.
• Ne kažnjavajte dijete zbog navika. Tjeskoba će se povećati i zatvoriti začarani krug.
• 'Prestani!' ili 'Opet grizeš nokte', pokušajte zamijeniti s pozitivnim prijedlozima. Na primjer: 'Ako malo pustiš noktiće da narastu, mogli bi ih lakirati' (kod djevojčica).
• Ukoliko navika potraje dulje vrijeme, potražite savjet stručnjaka-dječjeg psihologa

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"