Čemu služi mama, čemu služi tata?

Djeci su potrebni majka i otac kao ženske i muške figure u odrastanju. Nekad se majke ponašaju kao očevi a očevi kao majke. Najvažnije je da roditelji imaju uravnotežene uloge jer one omogućavaju djetetu stabilan rast i razvoj. Nekad se mislilo, da je odgoj i njega djeteta isključiva dužnost majke, danas to nije tako.

Očevi i sinovi

Odnos oca prema djetetu ima veliki značaj za njegov socijalni razvoj. Očeva bliskost i prijateljski odnos daju djetetu osjećaj sigurnosti i zadovoljstva koji je neophodan za pravilan rast i razvoj. Djetetu je potreban angažiran i brižan otac koji uvažava postojanje nejednakosti među spolovima. Ovo uvažavanje, oca čini još većim.

Kao emocionalni partneri majke, očevi imaju funkciju muškog uzora i objekta identifikacije koji doprinose rastu i razvoju dječaka i njegovog spolnog identiteta. Kod nekih dječaka teško je govoriti o njihovom muškom modelu iz obitelji jer veliki broj dječaka raste bez prisustva oca. Muški modeli mogu biti odgojitelji, učitelji, sportski treneri. Muški modeli iz neposrednog okruženja su potrebni, kako bi mogli usporediti poznate muške uzore (sportaši, glazbenici, likovi) i muške osobine (grubost, neustrašivost, neovisnost, agresivnost) s osobinama i načinom ponašanja prosječnih muškaraca. 

Dječacima je osobito važno prisustvo pouzdane muške figure kao identifikacijskog modela u odrastanju. Očevi koji imaju zaštitinički stil odgoja, znaju postaviti granice u ponašanju djeteta i pokazuju svoje osjećaje imaju veliki značaj u razvoju muškog identiteta.Prisustvo oca kao muškog modela ne garantira da će dijete izrasti u zdravu i zadovoljnu osobu. Važna je kvaliteta odnosa otac-dijete kao i kakva su njegova očekivanja od sina.

Ponosni otac lako se identificira sa svojim sinom i obrnuto. „Otkrivanje“ zajedničkih crta ličnosti dovodi do bolje povezanosti. Kod dječaka se javlja potreba za učenjem od oca i njegovom imitacijom. Obostranu identifikaciju pojačavaju i tipično “muške stvari“ (sport, slobodne aktivnosti). U takvim situacijama, očevi bolje razumiju dječake radi osobnih iskustava, razvoja i socijalizacije. Prema nekim istraživanjima, dječaci koji su rasli uz oca, manje su povučeni i imaju manje agresivnog ponašanja.

                                                                             Očevi i kćeri

 

Očevi se drugačije ponašaju prema kćerima u odnosu na sinove. Blaži su prema njima i traže od njih ponašanje „prave djevojčice“ i time jačaju njihov spolni identitet.

U razdoblju mladenaštva, odnos majka- kćer pun je sukoba. Kćeri tada naprave mali odmak od oca, što doprinosi kvaliteti njihovog odnosa. Djevojčica doživljava oca kao emocionalnog partnera svoje majke, što će imati utjecaja na razvoj njenih budućih partnerskih odnosa te razumijevanje muškosti općenito. 

 

Dječji odgovori na pitanje: Čemu služi mama, čemu služi tata?

„Mama mi kuha ručak, tata gleda televiziju. Moj se tata sa mnom ne igra jer je prevelik i neće da bude mali" Marino, 3 g.

„Da nam kupe nešto za jest i igračke“ Magdalena, 4 g.

„Da nas čuvaju. Tata me baca po krevetu, igramo na balun, gleda televiziju, a mama kuha ručak“. Antonio, 4 g.

„Mama me oblači, a tata mi kuha ručak“ Tiana, 4 g.

„Moja mama kuha što kupi, okupa me, kuha kavu, a tata gradi garažu, leži i gleda televiziju. Mi igramo na balun.“ Davor, 4 g.

„Kad je nešto visoko u frižideru oni nam pomognu dohvatiti to, mama se sa mnom igra skrivača, a tata kukuriku.“ Tibor, 5 g.

 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"