Djeca na praznicima

Trenutak u kojem prestanu školske obveze i dodatne aktivnosti donosi veliko olakšanje za cijelu obitelj.

Ljetni praznici za djecu ali i roditelje, predstavljaju dugo očekivani odmor od vrtića, škole i školskih obveza. Cijeli niz malih slatkih „radosti“ koje su im tijekom godine bile zabranjene (kasniji odlazak na spavanje i ustajanje iz kreveta, gledanje omiljenih filmova i crtića, višesatno kupanje i igranje s prijateljima) sad su dopuštene! 

Praznično olakšanje vrlo često zamjene novi problemi. Čime zaposliti „besposleno“ dijete koje se, oslobođeno onoga što mora, ne zna samo zabaviti? Pojedina djeca su navikla samo ispunjavati preuzete obveze, a ne i samostalno organizirati svoje vrijeme. 

Roditelji nebi trebali preuzeti ulogu zabavljača, tu su kako bi pomogli djetetu da otkrije svoje sposobnosti i interese. Tako umjesto da upadnete u zamku i na djetetov problem odmah nudite rješenje upitajte "Dosadno ti je? Što bi mogao/htio sada raditi?". Time odgovornost za djetetovu zabavu vraćate njemu. S vremenom će dijete znati što želi raditi i kako to ostvariti te će postati zadovoljno, sigurno u sebe i manje ovisno o roditeljima. Ako djeca ne mogu sama, pomozite im u osmišljavanju aktivnosti koje odgovaraju dječjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu. 

Evo nekoliko prijedloga:

1. Savjetujte djetetu dvije-tri aktivnosti tijekom dana.
2. Predložite mu da napravi popis svojih knjiga ili igračaka, a tako može ponovno otkriti neke zaboravljene stvari.
3. Organizirajte odlazak u ZOO, lunapark i sl., a ako nemate novaca, to mogu biti šetnja gradom, parkom, izlet u prirodu ili odlazak na plažu.
4. I vi uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga igrajući se s djecom uz društvene igre, i manje gledanja TV programa i igranja PC igrica.
5. Osmislite novu igru, priču, pjesmu zajedno ili ispecite i dekorirajte neke nove i neobične kolače.
6. Održite natjecanje u pjevanju, plesanju ili pantomimi. Pobjednik može izabrati  jednu aktivnost po svojoj želji za sljedeći dan.
7. Ako pada kiša, posjetite muzej ili kino!
8. Ne zaboravite pohvaliti dijete kada kvalitetno ispuni vrijeme!

Ono čega svakako trebamo biti svjesni da je djeci, baš kao i nama odraslima, potreban odmor i opuštanje. 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"