Četiri slova, jedno dijete - ADHD

ribicePrva izvješća o sindromu ADHD-a vežu se uz 1902. godinu i ime liječnika Georgea Frederica Stilla koji je ponašanja kod neke djece opisao kao „abnormalni kapacitet za korištenje pažnje, nemir, samopovrijeđivanje i destruktivnost. 

ADHD (engl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je poremećaj pažnje koji može biti praćen nemirom i impulzivnošću. Osnovne značajke ovog poremećaja su hiperaktivnost, impulzivnost i deficit pažnje.

U najranijoj dobi, sva su djeca nemirna, stalno u pokretu. U okvirima normalnog razvoja motorička aktivnost se povećava do treće godine života, nakon čega se aktivnost djeteta smanjuje. Hiperaktivnost se obično dijagnosticira u vrijeme pripreme za školu ili na samom početku školovanja. U iznimnim slučajevima dijagnosticira se i kod djece mlađe (4 - 5 godina). Već u dojenačkoj dobi, takva djeca puno plaču, imaju poteškoće spavanja, često se bude, teško ih je smiriti i utješiti. U predškolskoj i školskoj dobi djeca sa sindromom hiperaktivnosti izrazito su nestrpljiva, ne slušaju odgojitelja, često prekidaju rad u grupi, upadaju u riječ i ometaju druge. 

Impulzivnost  - osnovna poteškoća kod sve djece s hiperaktivnošću je smanjena kontrola impulsa. Djeca s ovim problemom doživljavaju stalne poteškoće s impulzivnošću, osobito s kontrolom u reagiranju na signale ili događaje koji su nevažni za obavljanje tekućih zadataka. Česta su ponašanja: upadanje u riječ, nametanje, govorenje krivih stvari u krivo vrijeme, tapšanje, grljenje ili dodirivanje drugih bez razloga i sl.

Deficit pažnje i koncentracije - zbog problema s pažnjom mogu imati ozbiljne poteškoće i dugoročne posljedice. Ova djeca vrlo teško uče te zbog toga mogu imati poteškoća s školskim uspjehom ali i s usvajanjem praktičnih i motoričkih vještina (vožnja bicikla, plivanje i dr.).

Pogledajte video:

http://www.youtube.com/watch?v=Je2GK9qvzP0

Ukoliko primjetite slična ponašanja kod djeteta javite se dječjem psihologu za savjet!

 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"