Djevojčica zaboravlja stvari...

Pitanje roditelja:

Poštovanje, otac sam djeteta od 7 godina, curica, sad ide u drugi razred. Obraćam vam se jer kod nas ne postoji dječji psiholog a radi se o tome da pretpostavljam da moje dijete ima  ADD. Lani je bilo teško, u školi je sve zaboravljala, nikad se ne bi vratila a da nije zaboravila jaknu, majicu, pernicu, bilo šta, na upozorenja ne reagira, često dobije lošu ocjenu zbog neke „gluposti“ na kontrolnom a usmeno dobije 5, puno se radi s njom jer je neprisutna, cupka nogama, odsutna je, teško joj je i teško joj ulazi u pamćenje a jako je bistra inače.

Zanima me može li se to nekako dijagnosticirati službeno i kako postupati s njom, nije agresivna nimalo i ne gnjavi nikoga u školi niti maltretira, dapače vrlo je miroljubiva ali dekoncentrirana. Lani su govorili da će proći, da je nezrela ali u zadnjih tjedan dana dvije jakne je ostavila u školi i nije se puno promijenilo, bila je jednom dječja psihologinja koja nas je uvjeravala da nije ništa...Često dolazi do konflikta između mene i supruge, ja sam apsolutno  protiv da se dijete  kažnjava kaznama i prijetnjama a kamoli batinama za nešto za što dijete  nije krivo. Problem mi raste i nije dobro, što da učinim, hvala.

 

Odgovor psihologa:

Po svemu što ste napisali, može se pretpostaviti da djevojčica ima elemente i simptome iz kruga ADHD-a, predominantno nepažljivi tip. Osnovni simptomi ADHD-a mogu se razlikovati po intenzitetu a uz osnovne simptome mogu postojati i drugi. Ono što je važno ja da simptomi moraju trajati najmanje 6 mjeseci. Po vašem opisu, rekla bih da su neki od njih  prisutni i prije škole, osobito simptomi nepažnje (zaboravlja stvari, na kontrolnom dobije lošu ocjenu zbog nemara, ometaju je vanjski podržaji, dekoncetrirana je i dr.) Spomenuli ste i cupkanje koje se može povezati s hiperaktivnošću i osjećajem nemira. Većina djece s ADHD-om ima teškoća u školi, ne zato što nisu bistra nego zato što škola od njih traži usmjerenu pažnju, aktivno slušanje i završavanje zadataka unutar određenog vremena. Djevojčici je potreban  dijagnostički pregled kod dječjeg psihologa, kako bi točno vidjeli o kakvim teškoćama se radi te dobili preporuku daljnjeg tretmana. I ono što je važno, razgovarajte sa suprugom (kad djevojčica nije prisutna) o zajedničkim postupcima kako djetetu pomoći. Ako djevojčica ima ADHD potreban je sustavan pristup, dijagnostika i dugotrajna terapija ali i ako je riječ o nepažnji i zaboravljanju potrebno joj je pomoći. Vikanje i kažnjavanje samo pogoršavaju simptome kod djeteta, smanjuju joj samopouzdanje i pojačavaju njen osjećaj manje vrijednosti. Biće mi drago ako sam pomogla!

 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"