Tikovi

Pitanje roditelja:

Lijep pozdrav,

mama sam 12-ogodišnjaka  koji ima tikove. Krenuvši u vrtić prvi put smo se susreli s tikovima tj. žmirkanjem očiju. Dijete bi nekoliko tjedana žmirkalo a onda bi se situacija smirila. Polaskom u školu epizode s tikovima bi se ponavljale i prolazile. Inteligentno je dijete koje nema problema s učenjem ali je povučen i teško sklapa prijateljstva, ne želi se igrati s drugom djecom, dugo smo imali problema jer nije imao pravog prijatelja u školi, kako bi on sam rekao i plakao zbog toga. U zadnje vrijeme više se druži sa vršnjacima , ali provodi dosta vremena pred laptopom i tikovi su se vratili i pod laganim je stresom u školi zbog razrednice koja ih, kako on kaže ugnjetava. S obzirom da je u periodu puberteta bojim se ruganja od vršnjaka. Što sada napraviti? Korištenje laptopa sam ograničila na pola sata dnevno jer su mu oči crvene i žmirkanje se tada pojača, no što dalje, kako mu pomoći da se riješi stresa jer znam da postoji. I nikakav sport ne dolazi u obzir jer ne želi ništa trenirati. Bila bih zahvalna na odgovoru!

Odgovor psihologa:

Kod vašeg sina prisutni su (obični, jednostavni) motorički tikovi. Tik je iznenadni, brz, povratni, ne ritmični motorički pokret ili vokalizacija. Imate osjećaj da mu se ne možete oduprijeti. Svi oblici tikova (a ima ih više) su pogoršani stresom ali mogu i oslabiti kad smo okupirani aktivnostima koje su nam ugodne. Češće ih susrećemo kod dječaka nego kod djevojčica.  Prema ovome što ste mi napisali, mogu zaključiti da tikovi kod vašeg sina traju već dulje vrijeme a prvi put se pojavljuju u predškolskoj dobi. Također,javlaju se u situacijama pojačanih vizualnih stimulacija (video igre, prekomjerna upotreba laptopa i sl.) Vjerujem da upotreba laptopa nije uzrokom ali svakako ima utjecaja na pojavu i jačinu trajanja tikova.

Prema napisanom,mogu zaključiti da se o dječaku osjetljivije osobnosti,  slabijeg samopouzdanja što sama pojava tikova može dodatno otežati (teško sklapa prijateljstva, provodi dosta vremena pred laptopom i sl.). Razdoblje u kojem se nalazi vaš sin (12 g.) je doba kada jača utjecaj vršnjaka i postoji potreba za međusobnom identifikacijom (svi žele isto izgledati) te ulazak u pubertet kao veoma zahtijevno razdoblje (kriza identiteta, rušenje  autoriteta i sl).

S dječakom bi trebalo otići kod dječjeg psihologa kako bi mu kroz psihoterapijske susrete pomogao ojačati kapacitete koje ima, u smislu boljeg snalaženja u društvu vršnjaka, suočavanja sa stresom (razrednica i dr.) i općenito boljeg samopouzdanja. Na taj način, vjerujem da bi i tikovi oslabili.

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"