moj srednji dječak

Pitanje roditelja:

Poštovana,

imam 3 dječaka u dobi od 7, 6 i 4 godine. Ja i suprug radimo. Zabrinuta sam za svog srednjeg dječaka koji je u zadnje vrijeme nekako tužan i pokazuje otpor prema svemu što mu predložimo. Znam da nije lako na ovaj način opisati problem, ali ...Dosta je osjetljiv i nježniji od braće, život nam je organiziran tako da su stalno zajedno. Sad je najstariji krenuo u školu, pa je malo više pažnje njemu posvećeno, a srednji i najmlađi su u vrtiću i njima se zapravo nije toga puno promijenilo u životu. Ipak je moj srednji dječak nekako tužan i zatvoren ...Molim Vas za savjet!

Odgovor psihologa:

Prema ovome što ste napisali, brine vas ponašanje srednjeg djeteta („pokazuje otpor prema svemu, tužan je, zatvoren“) a kojega ste opisali kao dosta osjetljivo i nježnije dijete.  Moguće je da vaše dijete ima sindrom „srednjeg djeteta“ što pretpostavlja manje pažnje za njega od starijeg brata „prvijenca“ i mlađeg „ljubimca“ obitelji. Napisali ste da su  stalno zajedno, ipak probajte odvojiti malo vremena samo za njega (odlazak u kupovinu, dajte mu neki poseban zadatak-samo za njega, igrajte igru koju on želi i sl.) Uobičajeno je mišljenje da "srednja“ djeca imaju upravo radi redoslijeda  rođenja manje pažnje, samopoštovanja, povučeniji su, nesigurna..Međutim , po zadnjim istraživanjima, "srednja djeca" razvijaju odlične socijalne vještine (komunikacija, rješavanje problema i dr.) upravo jer su u sredini i imaju odličnu poziciju za kompromis. U bilo kojoj skupini djece, uvijek je neko stariji i neko mlađi i oni se tu odlično snalaze… Ono što je važnije od redoslijeda rođenja je osobnost vašeg  djeteta. Njegovo se ponašanje promjenilo i od kada? Od kad ste primjetili da je tužan i pruža otpor? Pitajte ga o razlozima. Djeca te dobi znaju biti u otporu kad nam žele nešto reći a neznaju kako. Neka vam nacrta svoju tugu ili zašto je tužan..Jeli se u obitelji dogodilo nešto što je utjecalo na njegovu promjenu u ponašanju? Netko je završio u bolnici, uginuo je kućni ljubimac, ili nešto što možda vi niste ni primjetili ali on je. Možda je čuo neku priču, vidio neki film, pa je iz tog razloga potišten ili možda uplašen? 6-godišnja djeca nalaze se dobi kad jačaju razvojni strahovi. Strahovi u toj dobi su normalni i prirodni a mogu biti pojačani ukoliko se radi o malo osjetljivijoj osobnosti djeteta. Ponekad djeca razvijaju zabrinutost ili pretjeranu zabrinutost za događaje oko sebe na koje nemaju utjecaja i to je jedna od faza preškolskog razvoja koja će proći..Može se dogodi da odvajanje od brata s kojim je do tada bio cijelo vrijeme izaziva strah, tugu ili ljutnju. Razgovarajte s njim o tome. Pitajte odgojitelje u vrtiću kako se tamo ponaša (igra, hrana, spavanje).. Ako su i oni to primjetili, i ako to ponašanje traje već neko vrijeme, obratite se dječjem psihologu za pomoć, kako bi točno utvrdili o čemu je riječ. Ponekad je dovoljan mali savjet da sve krene na bolje. Sretno!

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"