9-godišnjak s problematičnim ponašanjem

Pitanje roditelja:

Poštovana, majka sam dječaka od 9 godina koji je od samog rođenja spadao u "težu" djecu. Pretpostavljam da je činjenica da je jedinac sigurno morala igrati ulogu u tome iako smo se suprug i ja trudili da ga ne razmazimo u klasičnom materijalnom smislu. Uvijek mu je bilo teže kontrolirati impulse, imao je i ima "kratak fitilj" radi kojeg je dolazio u sukobe s drugom djecom. Kad je kući s nama ima pokušaja da reagira eksplozivno. Duri se, ali nema izbora nego poslušati ili  ostati bez TV-a i sl. U školi to ne ide, čini mi se kao da učiteljice nemaju mehanizam kojim bi ga mogle uvjeriti da surađuje (a kad se zamislim u njihovoj situaciji i nemaju jer bi s njim odmah po nastanku problema trebalo sjesti i razgovarati a to u razredu ne ide). Prve dvije godine škole išao je silom prilika u produženi boravak što mu nikako nije odgovaralo, nastava mu je trajala predugo, nije se uspijevao koncentrirati i često ne bi cijeli dan ništa napisao pa bi smo morali sve raditi poslijepodne kod kuće. Sada smo ga prebacili u školu sa klasičnim vremenom i bliže kući, u razredu ima nekoliko djece koje poznaje od prije. No problemi su se nastavili, koncentracija se malo poboljšala ali problemi sa slaganjem s drugim učenicima su svakodnevni. Zadatke izvršava nerado iako vidim da mu je gradivo jasno, kad piše sve to treba pogurivati. U školi je prkosan  i ljut, reagira na provokaciju, a djecu to sada i zabavlja. Ne sluša učiteljicu i kao da i njoj prkosi. Radi toga često ne piše na satu, zaboravi domaći rad, kontrolni ne napiše do kraja, stane iako zna. Dobio je i nekoliko loših ocjena ali sve su vezane uz disciplinu a ne uz znanje. Pokušali smo na sve moguće lijepe načine ali suprug i ja više ne znamo kako razgovarati s njim.

Molim savjet i lijepo Vas pozdravljam.

Odgovor psihologa:

Poštovana, razumijem vašu zabrinutost i pokušaću vam pomoći. Po svemu što ste napisali, može se zaključiti da dječak ima elemente i simptome iz kruga ADHD-a, predominantno nepažljivi tip. Osnovni simptomi ADHD-a mogu se razlikovati po intenzitetu a uz osnovne simptome mogu postojati i drugi. Ono što je važno ja da simptomi moraju trajati najmanje 6 mjeseci i manifestirati se najmanje u dvije različite sredine djeteta (kuća i škola). Po vašem opisu, rekla bih da su neki od osnovnih simptoma prisutni i prije škole ("teže dijete", "kratkog fitilja") a osobito simptomi nepažnje (zaboravlja domaći rad, kontrolni ne napiše do kraja), lošije koncetracije, često u sukobu s drugima, prkosnog ponašanja (djeca, učiteljica).Većina djece s ADHD-om ima teškoća u školi, ne zato što nisu bistra nego zato što škola od njih traži usmjerenu pažnju, aktivno slušanje i završavanje zadataka unutar određenog vremena...a oni to ne mogu. Dakle, što prije napravite dijagnostički pregled kod dječjeg psihologa, kako bi točno vidjeli o kakvim teškoćama se radi te dobili preporuku daljnjeg tretmana. U tretmanu ADHD potreban je sustavan pristup, dijagnostika i dugotrajna psihološka terapija. Negativno discipliniranje (kazne, loše ocjene) samo pogoršavaju simptome kod djeteta, smanjuju mu samopouzdanje i pojačavaju njegov osjećaj manje vrijednosti.

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"