Djevojčica zaboravlja stvari...

Pitanje roditelja:

Poštovanje, otac sam djeteta od 7 godina, curica, sad ide u drugi razred. Obraćam vam se jer kod nas ne postoji dječji psiholog a radi se o tome da pretpostavljam da moje dijete ima  ADD. Lani je bilo teško, u školi je sve zaboravljala, nikad se ne bi vratila a da nije zaboravila jaknu, majicu, pernicu, bilo šta, na upozorenja ne reagira, često dobije lošu ocjenu zbog neke „gluposti“ na kontrolnom a usmeno dobije 5, puno se radi s njom jer je neprisutna, cupka nogama, odsutna je, teško joj je i teško joj ulazi u pamćenje a jako je bistra inače.

Tikovi

Pitanje roditelja:

Lijep pozdrav,

mama sam 12-ogodišnjaka  koji ima tikove. Krenuvši u vrtić prvi put smo se susreli s tikovima tj. žmirkanjem očiju. Dijete bi nekoliko tjedana žmirkalo a onda bi se situacija smirila. Polaskom u školu epizode s tikovima bi se ponavljale i prolazile. Inteligentno je dijete koje nema problema s učenjem ali je povučen i teško sklapa prijateljstva, ne želi se igrati s drugom djecom, dugo smo imali problema jer nije imao pravog prijatelja u školi, kako bi on sam rekao i plakao zbog toga. U zadnje vrijeme više se druži sa vršnjacima , ali provodi dosta vremena pred laptopom i tikovi su se vratili i pod laganim je stresom u školi zbog razrednice koja ih, kako on kaže ugnjetava. S obzirom da je u periodu puberteta bojim se ruganja od vršnjaka. Što sada napraviti? Korištenje laptopa sam ograničila na pola sata dnevno jer su mu oči crvene i žmirkanje se tada pojača, no što dalje, kako mu pomoći da se riješi stresa jer znam da postoji. I nikakav sport ne dolazi u obzir jer ne želi ništa trenirati. Bila bih zahvalna na odgovoru!

Odgovor psihologa:

Kod vašeg sina prisutni su (obični, jednostavni) motorički tikovi. Tik je iznenadni, brz, povratni, ne ritmični motorički pokret ili vokalizacija. Imate osjećaj da mu se ne možete oduprijeti. Svi oblici tikova (a ima ih više) su pogoršani stresom ali mogu i oslabiti kad smo okupirani aktivnostima koje su nam ugodne. Češće ih susrećemo kod dječaka nego kod djevojčica.  Prema ovome što ste mi napisali, mogu zaključiti da tikovi kod vašeg sina traju već dulje vrijeme a prvi put se pojavljuju u predškolskoj dobi. Također,javlaju se u situacijama pojačanih vizualnih stimulacija (video igre, prekomjerna upotreba laptopa i sl.) Vjerujem da upotreba laptopa nije uzrokom ali svakako ima utjecaja na pojavu i jačinu trajanja tikova.

Prema napisanom,mogu zaključiti da se o dječaku osjetljivije osobnosti,  slabijeg samopouzdanja što sama pojava tikova može dodatno otežati (teško sklapa prijateljstva, provodi dosta vremena pred laptopom i sl.). Razdoblje u kojem se nalazi vaš sin (12 g.) je doba kada jača utjecaj vršnjaka i postoji potreba za međusobnom identifikacijom (svi žele isto izgledati) te ulazak u pubertet kao veoma zahtijevno razdoblje (kriza identiteta, rušenje  autoriteta i sl).

S dječakom bi trebalo otići kod dječjeg psihologa kako bi mu kroz psihoterapijske susrete pomogao ojačati kapacitete koje ima, u smislu boljeg snalaženja u društvu vršnjaka, suočavanja sa stresom (razrednica i dr.) i općenito boljeg samopouzdanja. Na taj način, vjerujem da bi i tikovi oslabili.

moj srednji dječak

Pitanje roditelja:

Poštovana,

imam 3 dječaka u dobi od 7, 6 i 4 godine. Ja i suprug radimo. Zabrinuta sam za svog srednjeg dječaka koji je u zadnje vrijeme nekako tužan i pokazuje otpor prema svemu što mu predložimo. Znam da nije lako na ovaj način opisati problem, ali ...Dosta je osjetljiv i nježniji od braće, život nam je organiziran tako da su stalno zajedno. Sad je najstariji krenuo u školu, pa je malo više pažnje njemu posvećeno, a srednji i najmlađi su u vrtiću i njima se zapravo nije toga puno promijenilo u životu. Ipak je moj srednji dječak nekako tužan i zatvoren ...Molim Vas za savjet!

Odgovor psihologa:

Prema ovome što ste napisali, brine vas ponašanje srednjeg djeteta („pokazuje otpor prema svemu, tužan je, zatvoren“) a kojega ste opisali kao dosta osjetljivo i nježnije dijete.  Moguće je da vaše dijete ima sindrom „srednjeg djeteta“ što pretpostavlja manje pažnje za njega od starijeg brata „prvijenca“ i mlađeg „ljubimca“ obitelji. Napisali ste da su  stalno zajedno, ipak probajte odvojiti malo vremena samo za njega (odlazak u kupovinu, dajte mu neki poseban zadatak-samo za njega, igrajte igru koju on želi i sl.) Uobičajeno je mišljenje da "srednja“ djeca imaju upravo radi redoslijeda  rođenja manje pažnje, samopoštovanja, povučeniji su, nesigurna..Međutim , po zadnjim istraživanjima, "srednja djeca" razvijaju odlične socijalne vještine (komunikacija, rješavanje problema i dr.) upravo jer su u sredini i imaju odličnu poziciju za kompromis. U bilo kojoj skupini djece, uvijek je neko stariji i neko mlađi i oni se tu odlično snalaze… Ono što je važnije od redoslijeda rođenja je osobnost vašeg  djeteta. Njegovo se ponašanje promjenilo i od kada? Od kad ste primjetili da je tužan i pruža otpor? Pitajte ga o razlozima. Djeca te dobi znaju biti u otporu kad nam žele nešto reći a neznaju kako. Neka vam nacrta svoju tugu ili zašto je tužan..Jeli se u obitelji dogodilo nešto što je utjecalo na njegovu promjenu u ponašanju? Netko je završio u bolnici, uginuo je kućni ljubimac, ili nešto što možda vi niste ni primjetili ali on je. Možda je čuo neku priču, vidio neki film, pa je iz tog razloga potišten ili možda uplašen? 6-godišnja djeca nalaze se dobi kad jačaju razvojni strahovi. Strahovi u toj dobi su normalni i prirodni a mogu biti pojačani ukoliko se radi o malo osjetljivijoj osobnosti djeteta. Ponekad djeca razvijaju zabrinutost ili pretjeranu zabrinutost za događaje oko sebe na koje nemaju utjecaja i to je jedna od faza preškolskog razvoja koja će proći..Može se dogodi da odvajanje od brata s kojim je do tada bio cijelo vrijeme izaziva strah, tugu ili ljutnju. Razgovarajte s njim o tome. Pitajte odgojitelje u vrtiću kako se tamo ponaša (igra, hrana, spavanje).. Ako su i oni to primjetili, i ako to ponašanje traje već neko vrijeme, obratite se dječjem psihologu za pomoć, kako bi točno utvrdili o čemu je riječ. Ponekad je dovoljan mali savjet da sve krene na bolje. Sretno!

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"