Priručnik za roditelje i odgojitelje "Od prvog dana..."

Priručnik za roditelje i odgojitelje "Od prvog dana..." nudi savjete kako se snaći u situacijama postavljenja granica djeci  i uvođenja pravila s obzirom na dob djeteta.


U prvim godinama života dijete je izloženo snažnim utjecajima okoline koji se kasnije odražavaju na njegovo psihofizičko funkcioniranje. Postavljajući  jasna pravila roditelji pokazuju da im je stalo do djeteta, da je svijet sigurno i predvidljivo mjesto. Uvođenje pravila nastavlja se kad dijete krene u vrtić ili jaslice nastavlja se s naglaskom na važnost usklađivanja odgojnih utjecaja na dijete. Svoje mjesto u priručniku našle su i priče za djecu: Tri praščića, Maca Papučarica i Vuk i sedam kozlića. 

Priroda odnosa  roditelj-dijete u trenutku postavljanja prvih granica (učenja poslušnosti i dicipline) prvo je iskušenje  za roditelja a istovremeno jedan od najveći h uspjeha roditeljstva. Postavljanja granica kao odgojni problem nije osnovan samo na znanju i snalaženju roditelja već i na njihovim osjećajima i osobnom iskustvu, vezama s njihovim roditeljima kad su bili djeca i stavovima u društvu i sredini u kojoj žive. 

Autorice su psihologinje Žana Pavlović i Najda Čajo te defektologinja Mirela Grbić. Nastao je 2013 g. u suradnji Dječjih vrtića Cvrčak Solin, Marjan Split, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split i Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, NZJZ Split.

 

"Autorske članke sa ove stranice nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici"